BIO ARLA I TENALA

Tenala är en kommundel i Raseborgs stad, och en före detta kommun i Nyland i Finland.

I början av 1988 då Tenala fortfarande var en egen kommun uppgick dess folkmängd till 2 991 invånare om invånarna i Bromarv, som 1977 slogs ihop med Tenala räknas med. 1992/1993 inkorporerades Tenala med Ekenäs stad och. 1.1.2009 "uppstod" staden Raseborg genom sammanslagning av städerna Ekenäs och Karis, samt Pojo kommun.

En sida om biograferna i Ekenäs hittar du här

Bl.a tack vare Holger Holmbergs systerson Jan Lindroos och brorsson Tom Holmberg har jag en del information om Bio Arla och skall så småningom försöka åstadkomma en presentation av den. Jag hoppas alla som har uppgifter om biografen vill ta kontakt så att presentationen blir så representativ som möjligt

 

Bio Arla före tillbyggnad (Bilden tillhör Tom Holmberg)
Bio Arla efter tillbyggnad (Bilden tillhör Tom Holmberg)

 

1948 förstorades huset där biografen Arla började sin verksamhet med premiär den 27.1.1946. Första åren drevs biografen av Sigfrid Lindholm som byggt biograf- och posthuset. 1951 köpte Holger och Maj-Lis Holmberg fastigheten och övertog också bioverksamheten.
Biografen hade normalt föreställningar endast lördagar och söndagar men vissa år även på onsdagar.
Verksamheten upphörde 1988.
Biografen hade först bara en projektor, så det blev mellanakter medan man laddade projektorn med ny filmrulle. På 1970-talet installerades en andra projektor.Projektorerna fanns kvar åtminstone till 2014.
Salongen rymde 209 besökare fördelade på 17 bänkrader.

Varken Holger eller Maj-Lis Holmberg var egentligen några filmentusiaster utan deras intresse var snarast att erbjuda någonting åt ungdomen och naturligtvis att få en liten inkomst av lokalen. Första tiden var det inte svårt att fylla biografsalongen på lördagar och söndagar. Sista åren var det föreställningar endast på söndagar.
Från slutet av 1970-talet framåt hände det ibland att alldeles nya filmer kunde visas på Bio Arla. Det kunde ske tack vare att bolaget som hyrde ut filmerna gick med på att filmer som var på väg med busstransport från Helsingfors till Åbo så att säga fick övernatta i Tenala, innan de följande morgon sändes vidare. Det här var på den gamla goda tiden när bussförbindelserna fungerade...

 

Afffisch för och scenbilder ur Bio Arlas premiärfilm 27.1.1946

 

Bio Arlas filmer spelåret 1953-1954

Ett litet smakprov på vilka filmer som visades på Bio Arla finns i en biografkalender från spelåret 1953-54, som Jan Lindroos tagit hand om och berättar följande:
Den första anteckningen i kalendern är från onsdag 10.6.1953 - då visades "Otroligt men sant". Ingen mera information om den filmen, men redan på söndag 14.6 visades rikssvenska filmen "Tull-Bom" (1951) med Nils Poppe som affischnamn. Sedan följde italiensk film, Vittorio De Sicas "Cykeltjuven" onsdag 17.6. I juli blev det glesare med föreställningar, men från början av augusti blir det regelbundet bio på onsdags -och söndagskvällar. Dessutom visas det film på Bio Arla någon enstaka lördagskväll. Totalt räknar jag till 54 filmförevisningar 10.6-31.12.1953 och 46 1.1-30.6.1954. De allra flesta filmer visades bara en gång, undantaget "Lassies hämnd" 9-10.1.1954. Utbudet tycks vara en blandning av framför allt amerikanska och svenska filmer, med några undantag för inhemskt material. Här är några exempel till från 1953: Jungfrun på Jungfrusund, Skärgårdstösen, Rampljus, Niskavuoren Heta, Schejken från Arabien, Söderhavets sång, Brudens fader, Den store Caruso, Hämndens ryttare, Örnarnas dal, Blixtoffensiven, Pippi i kubik, Mitt hjärta tillhör dej, Tre muntergökar, Abbott och Costello i Alaska, Montechristos skatt, Världens vackraste flicka, Tarzans flykt och Kameliadamen.

 

Jan Lindroos kommentarer till annonsen: Här är en Bio Arla-annons från VN. Tyvärr odaterad. Enligt kalendern visades "En amerikan i Paris" söndag 24.1.1954, men kalendern nämner bara en förevisning medan annonsen utlovar två, kl. 16 och kl. 20. Den andra filmen i annonsen finns inte alls antecknad i kalendern.

 

Tillbaka